5 Mart 2021 Cuma

ADANA DA DOMUZ KASAPLARI…

 

Konya Tarım İl Müdür Yardımcısı Ali Engin,AB ye uyum çerçevesinde, at etinin  et ürünleri kapsamında büyük mezbahalarda kesilip satılabileceğini söylemiş…(Hürriyet 26 Haziran sayfa ;7)

        

         Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker de at etinin inek ve koyundan farkı olmadığını söylemiş…Atın sütünün de içilebileceğini  fetvasını vermiş…(Aynı gazete aynı haber)

        

         Türkiye de her şey AB ölçütlerine uymaya başladığına göre,yarın bir gün ;

         -Domuz Kasabı da açacaksınız…diye gelirlerse ne yanıt verecekler?

        

         Madem at etinde AB nin ölçülerine göre hareket ediyoruz,domuz kesimi,satımı,kasabı konusunda da aynı şekilde davranmamız gerekebilir..

        

         Aslında bu konuda Türkiye deki marketler,hiper alış-veriş merkezleri farkında olmadan kendilerini Domuz Kasabı,Domuz eti satıcıları olarak açıkladılar bile…

        

         Geçen yıl Başkent Okullarında harika bir konferans veren Feza Hepçilingirler hanımefendi nin konuşmalarını çalıştığım gazetenin sütunlarında yazmıştım…

        

         Feza Hoca ;

         -Şarküteri DOMUZ KASABI demek.. demişti…

         Yine Feza Hoca ;

         -Ham domuz,Burger de köfte,yani hamburger Domuz köftesi demektir…ifadesini kullanmıştı…

        

         Buradan yola çıkarsak ;

         1.AB ye uyum konusunda at etinin kesilip satılabileceği hem Tarım İl Müdürlüklerince açıklandı…

         2Bu konuda İlahiyat Fakültesi de fetva verdi…

         ….

         Ve, üç ;

         Zaten yıllardan beri et ürünleri satan hiper alış-veriş merkezleri,dev marketler ŞARKÜTERİ yani domuz kasabı olduklarını(bilmeden açıklayarak)bu konuda oldukça yol aldığımızı sanıyorum…

        

         Buradan yola çıktığımızda da Adana da zaten domuz eti ürünlerinin satıldığını,ŞARKÜTERİ olarak esnaflarımız dünyaya ilan etmiş oluyorlar…

         ….

         Ve yine HAMBURGER,( bilerek ya da bilmeyerek )yani domuz köftesi satılan pek çok yerimiz olduğuna göre ;

         Artık AB bize Domuz dükkanları açmamız konusunda da öneri getirecek,bizimkilerde  kabul edeceklerdir…

        

         At bizim kültürümüzdür ona bir şey demek ne kadar doğru ama bunu AB standarttı olarak yaşama sokmak doğru mu?Onu düşünmek gerekir?

         Biz at üstünde Asya dan Avrupa ya geldik ; Cengizhan ın savaşçıları atın üstünden inmez ; etinden,sütünden,yararlanırlardı…Bu bizim kültürümüz…

        

         Ancak güzel Türkçe m dururken,anlamını bilmediğin ŞARKÜTERİ yi yazıp,domuz eti ve ürünleri sattığını söylersen,burada bu pek şık olmaz…

         Pek çok işyerinde ŞARKÜTERİ yerine, ET ÜRÜNLERİ reyonu yazdığına tanık olsak da ; Adana da  ve Türkiye de yabancı sözcükleri kullanmayı maharet sananlar,Kaş yapmak isterken göz çıkartıyorlar…Et ürünlerini sattıkları yere ŞARKÜTERİ dediklerini bilmiyorlar…Bilseler böyle yapmazlardı diye düşünüyorum…

        

         Şimdi soruyorum ;

         Adana da domuz eti satan yerlere verilen ad olan ŞARKÜTERİ sözcükleri üzerinde hala et ürünleri reyonunun üstünde ışıklı dev tabelalarla yazmaya devam edecekler mi?

         Kendilerini domuz kasabı olarak tanıtmayı sürdürecekler mi?

        

         Güzel Türkçe m dururken anlamını bilmedikleri sözcükleri kullanmaya devam edecekler mi?

         Benim bildiğim Adana da domuz kasabı yok…Ama,şarküteri sayısı inanılmayacak kadar çok…(Farkında olmadan kendilerini dünyaya domuz kasabı ilan edenlerin dışında) ABDULKADİR KAÇAR…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder