Konya Tarım İl Müdür
Yardımcısı Ali Engin,AB ye uyum çerçevesinde, at etinin et ürünleri kapsamında büyük mezbahalarda
kesilip satılabileceğini söylemiş…(Hürriyet 26 Haziran sayfa ;7)
…
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.
Dr. Orhan Çeker de at etinin inek ve koyundan farkı olmadığını söylemiş…Atın
sütünün de içilebileceğini fetvasını
vermiş…(Aynı gazete aynı haber)
…
Türkiye de her şey AB ölçütlerine uymaya başladığına
göre,yarın bir gün ;
-Domuz Kasabı da açacaksınız…diye gelirlerse ne yanıt
verecekler?
…
Madem at etinde AB nin ölçülerine göre hareket
ediyoruz,domuz kesimi,satımı,kasabı konusunda da aynı şekilde davranmamız
gerekebilir..
…
Aslında bu konuda Türkiye deki marketler,hiper alış-veriş
merkezleri farkında olmadan kendilerini Domuz Kasabı,Domuz eti satıcıları
olarak açıkladılar bile…
…
Geçen yıl Başkent Okullarında harika bir konferans veren
Feza Hepçilingirler hanımefendi nin konuşmalarını çalıştığım gazetenin
sütunlarında yazmıştım…
…
Feza Hoca ;
-Şarküteri DOMUZ KASABI demek.. demişti…
Yine Feza Hoca ;
-Ham domuz,Burger de köfte,yani hamburger Domuz köftesi
demektir…ifadesini kullanmıştı…
…
Buradan yola çıkarsak ;
1.AB ye uyum konusunda at etinin kesilip satılabileceği hem
Tarım İl Müdürlüklerince açıklandı…
2Bu konuda İlahiyat Fakültesi de fetva verdi…
….
Ve, üç ;
Zaten yıllardan beri et ürünleri satan hiper alış-veriş
merkezleri,dev marketler ŞARKÜTERİ yani domuz kasabı olduklarını(bilmeden
açıklayarak)bu konuda oldukça yol aldığımızı sanıyorum…
…
Buradan yola çıktığımızda da Adana da zaten domuz eti
ürünlerinin satıldığını,ŞARKÜTERİ olarak esnaflarımız dünyaya ilan etmiş
oluyorlar…
….
Ve yine HAMBURGER,( bilerek ya da bilmeyerek )yani domuz
köftesi satılan pek çok yerimiz olduğuna göre ;
Artık AB bize Domuz dükkanları açmamız konusunda da öneri
getirecek,bizimkilerde kabul
edeceklerdir…
…
At bizim kültürümüzdür ona bir şey demek ne kadar doğru ama
bunu AB standarttı olarak yaşama sokmak doğru mu?Onu düşünmek gerekir?
Biz at üstünde Asya dan Avrupa ya geldik ; Cengizhan ın
savaşçıları atın üstünden inmez ; etinden,sütünden,yararlanırlardı…Bu bizim
kültürümüz…
…
Ancak güzel Türkçe m dururken,anlamını bilmediğin ŞARKÜTERİ
yi yazıp,domuz eti ve ürünleri sattığını söylersen,burada bu pek şık olmaz…
Pek çok işyerinde ŞARKÜTERİ yerine, ET ÜRÜNLERİ reyonu
yazdığına tanık olsak da ; Adana da ve
Türkiye de yabancı sözcükleri kullanmayı maharet sananlar,Kaş yapmak isterken
göz çıkartıyorlar…Et ürünlerini sattıkları yere ŞARKÜTERİ dediklerini
bilmiyorlar…Bilseler böyle yapmazlardı diye düşünüyorum…
…
Şimdi soruyorum ;
Adana da domuz eti satan yerlere verilen ad olan ŞARKÜTERİ
sözcükleri üzerinde hala et ürünleri reyonunun üstünde ışıklı dev tabelalarla
yazmaya devam edecekler mi?
Kendilerini domuz kasabı olarak tanıtmayı sürdürecekler mi?
…
Güzel Türkçe m dururken anlamını bilmedikleri sözcükleri
kullanmaya devam edecekler mi?
Benim bildiğim Adana da domuz kasabı yok…Ama,şarküteri
sayısı inanılmayacak kadar çok…(Farkında olmadan kendilerini dünyaya domuz
kasabı ilan edenlerin dışında) ABDULKADİR KAÇAR…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder