(ÇİĞKÖFTEYİ
DENETLEYİN )
Adana daki hemen hemen tüm ünlü bir alış-veriş
merkezinde çiğköfte yapılıp satılır yıllardan beri…
Geçenlerde test yapmak için
çiğköftenin sahibine sordum ;
-En güzel çiğköftenin formülü
nedir?Kaç kilo bulgura,kaç kilo et koyulur?dedim..
…
Adam önce yanıt vermek
istemedi,sonra yavaş yavaş şüpheli biçimde şöyle dedi ;
-Çiğköfte mi yapacaksın?
-Evet…
-Kardeşim bunun formülü şudur ; bir
kilo bulgura 1,5 kilo dövülmüş et koyacaksın…
-Dana eti mi, koyun eti mi?
-Fark etmez…
…
Aklıma hınzırca bir soru daha geldi
;
-Peki siz şu anda insanlara
sattığınız köftede aynı formülü mü uyguladınız?
Dananın kuyruğu koptu ; sanki adama
küfür etmişim,hakaret etmişim,ya da suçüstü yakalamışım gibi bir saldırdı ki ;
-Kardeşim sana ne benim kaç kilo
bulgura kaç kilo et koyduğumdan?Seni ilgilendirmez..
…
Çevredeki insanlar ;
-Niçin bağırıyorsun kardeşim?Arkadaş
haklı,sormak gerekiyor…
Adam hem çiğköfte yoğuruyor,hem de
çevresine sert biçimde bağırmaya devam ediyordu ;
-Sana ne benim çiğköftemden…
-Ama,burada insanlara satıyorsunuz ?
İnsanlar yediklerini bilmek zorunda…
-Çekil git kardeşim yaaa…Karışma
benim köfteme…
…
Bu çiğköfteciyi ben test etmek
amacıyla ayaküstü sordum…Ne köftesinden alıp yemişliğim var, ne de onun
söylediği formülle köfte yapabilirim…
…
Bu kişin verdiği yanıtlar,tepkiler
gösterdi ki ; Adana mızda yapılan çiğköftelerin çoğu hileli…
Toplum sağlığını birinci derecede
ilgilendiren bu konuda denetim yapılmıyor…Bu güne kadar fırın,kasap,denetimi
yapıldığına tanık oldum ama çiğköftenin denetiminin yapıldığını görmedim…
İnanıyorum ki ; Belediye Zabıta
Yetkilileri, ya da İl Tarım Müdürlüğü
görevlileri bu çiğköftelerden alıp,tahlil yaptırsa ya da yapılsa,inanılmaz
suistimaller çıkar ortaya…
…
Hani geçen yıl İzmir de domuz etiyle
yaptığı çiğköfteleri satan insan 50-60 kişiyi hasta etmişti,foyası meydana
çıkmıştı,tüm Türkiye bu konuyu konuşmuştu ya…
İşte
Adana daki çiğköftelerde de domuz eti olmasa bile, bir kilo bulgura
birbuçuk kilo et konulduğunu sanmıyorum…Ve,burada hileleri ortaya çıkacaktır…
…
Adana da en çok tüketilen,kebaptan
sonra halkın büyük damak zevki haline dönüştürdüğü çiğköfte yapanlar
denetlenmeli,örnekler alınıp laboratuarlarda tahlil edilmelidir…
Kamu sağlığını korumak için bu
şekilde davranmak devlet kurum ve kuruluşlarının birinci derecede sorumlu
oldukları konudur….
İl
Tarım Müdürlüğünü ve Belediyeleri göreve çağırıyorum..
Lütfen,halkımızın sağlığı için bu
konuda denetim yapın ve sonuçlarını da burada yayınlayalım… ABDULKADİR KAÇAR…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder