5 Mart 2021 Cuma

İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVE…

 

(ÇİĞKÖFTEYİ DENETLEYİN )

            Adana daki  hemen hemen tüm ünlü bir alış-veriş merkezinde çiğköfte yapılıp satılır yıllardan beri…

            Geçenlerde test yapmak için çiğköftenin sahibine sordum ;

            -En güzel çiğköftenin formülü nedir?Kaç kilo bulgura,kaç kilo et koyulur?dedim..

           

            Adam önce yanıt vermek istemedi,sonra yavaş yavaş şüpheli biçimde şöyle dedi ;

            -Çiğköfte mi yapacaksın?

            -Evet…

            -Kardeşim bunun formülü şudur ; bir kilo bulgura 1,5 kilo dövülmüş et koyacaksın…

            -Dana eti mi, koyun eti mi?

            -Fark etmez…

           

            Aklıma hınzırca bir soru daha geldi ;

            -Peki siz şu anda insanlara sattığınız köftede aynı formülü mü uyguladınız?

            Dananın kuyruğu koptu ; sanki adama küfür etmişim,hakaret etmişim,ya da suçüstü yakalamışım gibi bir saldırdı ki ;

            -Kardeşim sana ne benim kaç kilo bulgura kaç kilo et koyduğumdan?Seni ilgilendirmez..

           

            Çevredeki insanlar ;

            -Niçin bağırıyorsun kardeşim?Arkadaş haklı,sormak gerekiyor…

            Adam hem çiğköfte yoğuruyor,hem de çevresine sert biçimde bağırmaya devam ediyordu ;

            -Sana ne benim çiğköftemden…

            -Ama,burada insanlara satıyorsunuz ? İnsanlar yediklerini bilmek zorunda…

            -Çekil git kardeşim yaaa…Karışma benim köfteme…

           

            Bu çiğköfteciyi ben test etmek amacıyla ayaküstü sordum…Ne köftesinden alıp yemişliğim var, ne de onun söylediği formülle köfte yapabilirim…

           

            Bu kişin verdiği yanıtlar,tepkiler gösterdi ki ; Adana mızda yapılan çiğköftelerin çoğu hileli…

            Toplum sağlığını birinci derecede ilgilendiren bu konuda denetim yapılmıyor…Bu güne kadar fırın,kasap,denetimi yapıldığına tanık oldum ama çiğköftenin denetiminin yapıldığını görmedim…

            İnanıyorum ki ; Belediye Zabıta Yetkilileri, ya da İl Tarım  Müdürlüğü görevlileri bu çiğköftelerden alıp,tahlil yaptırsa ya da yapılsa,inanılmaz suistimaller çıkar ortaya…

           

            Hani geçen yıl İzmir de domuz etiyle yaptığı çiğköfteleri satan insan 50-60 kişiyi hasta etmişti,foyası meydana çıkmıştı,tüm Türkiye bu konuyu konuşmuştu ya…

            İşte  Adana daki çiğköftelerde de domuz eti olmasa bile, bir kilo bulgura birbuçuk kilo et konulduğunu sanmıyorum…Ve,burada hileleri ortaya çıkacaktır…       

           

            Adana da en çok tüketilen,kebaptan sonra halkın büyük damak zevki haline dönüştürdüğü çiğköfte yapanlar denetlenmeli,örnekler alınıp laboratuarlarda tahlil edilmelidir…

            Kamu sağlığını korumak için bu şekilde davranmak devlet kurum ve kuruluşlarının birinci derecede sorumlu oldukları konudur….

            İl  Tarım Müdürlüğünü ve Belediyeleri göreve çağırıyorum..       

            Lütfen,halkımızın sağlığı için bu konuda denetim yapın ve sonuçlarını da burada yayınlayalım…        ABDULKADİR KAÇAR…

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder